Άρθρα σχετικά με το περιβάλλον

Τι δώδεκα...Τι δεκατρία!

Τριήμερο χαράς με λαγάνες ταραμάδες μέσα στον διεθνή "αχταρμά" που επικρατεί. Πόλεμος εδώ…Πόλεμος εκεί…Και μέσα στα κληματόφυλλα..Κορφολογείται η ειρήνη κι η ασφάλεια των λαών.

… Ας τα ξεχάσουμε όμως λίγο κι ας αφήσουμε τη φαντασία μας να ταξιδέψει…Όπως το έκανε ο Πάτερ από την όμορφη Κεφαλονιά…Που με μερικά ποτήρια κρασί τα δώδεκα ευαγγέλια τα έβγαζε δεκατρία.

Κι αυτό γιατί…Οι άνθρωποι όταν "φτιάχνουν κεφάλι" δεν κάνουν πολέμους…Χορεύουν και τραγουδούν ενώνονται με τον συνάνθρωπο ότι χρώμα κι σ όποια θρησκεία κι αν πιστεύει αυτός. Τα αισθήματα των ανθρώπων δεν τα χωρίζει ούτε το χρώμα ούτε η πίστη…Τα ενώνει όμως ο μπάλος όπου ο βιολιτζής δίνει τον καλύτερο εαυτό του…Το κλαρίνο που με τον αητό να κάθεται…Και το Καλαματιανό μαντήλι.

Φίλοι και φίλες..

Όμορφο τριήμερο κι αν τα δώδεκα ευαγγέλια τα βγάλετε κι εσείς δεκατρία...Τι δώδεκα τι δεκατρία!

ΥΓ! Έχουμε και το Καρναβάλι στο Ρέντη! Ας μην ξεχνιόμαστε!

 

Γιώργος Μουταφίδης. 

Ο λάθος πολλαπλασιασμός.

Το ευκολότερο; Αναζητάς ευθύνες. Το δυσκολότερο; Να χάνονται ανθρώπινες ζωές μετά από μια βροχόπτωση. Κι αναρωτιέται αυτό το…Άθλιο υποκείμενο που έχει κουρδίσει λίγο το μυαλό του…Μερικές χιλιάδες ευρώ για αντιπλημμυρικά έργα…Αξίζουν περισσότερο από το αποτέλεσμα της πράξης ενός απλού πολλαπλασιασμού;

….Ένα επί δεκαεννιά ίσον δεκαεννιά.

Τόσοι ήταν οι νεκροί…Άσχετα αν μια συν μια ανρθώπινη ζωή ισούται με το…Άπειρο! Αυτό το γράφουν μόνο τα πανεπιστημιακά εγχειρίδια κι όχι η πραγματική πραγματικότητα. Αυτή γράφει άλλα…

Τα έργα κοστίζουν…Πρώτα τα μεγάλα έργα και μετά…Τα έργα στους ταπεινούς και πτωχούς ανθρώπους της δυτικής αττικής…Τα παιδιά των αυθαιρέτων…Που οι χρυσοκάνθαροι οικοπεδοφάγοι τους πούλησαν μέρος του ρέματος για οικόπεδο…Και μάλιστα με συμβολαιογραφικού έγγραφο…Που για να αποτινάξει την ευθύνη γράφει…"Εκτός σχεδίου πόλης"

Καλά…Τα σπίτια είναι αυθαίρετα…Τα οικόπεδα αγοράστηκαν κανονικά και σύννομα; Ναι ή Όχι;

Το οικόπεδο τι θα το έκανε το φτωχαδάκι που το αγόρασε; Θα καθόταν να το έβλεπε ή θα έκανε τον αγρότη σε τριακόσια μέτρα οικόπεδο;

Ρεύμα πως πήρε; Καλά έφαγε ο οικοπεδοφάγος που πέταξε την πέτρα και καταπάτησε να μην έχει έσοδα και η ΔΕΗ;

Το θύμα; Αυτοί που έφυγαν…Κι αυτοί που θα φεύγουν σε κάθε βροχόπτωση! Αν δεν γίνουν τα απαραίτητα έργα…

Εκφράζω τη οδύνη μου…Στους συγγενείς των αυτών που έφυγαν εντελώς άδικα… Και τη συμπαράσταση μου σε αυτούς που προσπαθούν να μαζέψουν ότι απόμεινε από τις περιουσίες που δούλεψαν σκληρά για να αποκτήσουν.

Γιώργος Μουταφίδης.

 

 

Της πόλης το άλσος.

Η ποιότητα ζωής και ποσότητα είναι μεγέθη όχι ευθέως ανάλογα. Σήμερα ζούμε στην εποχή του έντονου. Όλα γίνονται έντονα…Από τη μαγειρική…Μέχρι τις "φέτες" των κοιλιακών μυών. Αν το πιάτο δεν είναι καλά στημένο...Το κοτόπουλο χάνει τη νοστιμάδα του. Αν ο τροβαδούρος  δεν κάνει τους κοιλιακούς " φέτες" ψωμιού πολυτελείας…Η φωνή του ακούγεται κάπως. Από κορμί…Φωνή με λίγα λίγα λόγια!

Ο καταναλωτισμός και oι μηχανισμοί προπαγάνδας του έχουν φτάσει σε υψηλό επίπεδο. Έχουν εφεύρει καινούργιες ανάγκες. Έκαναν την τρίχα τριχιά…Και το σχοινί θηλιά.

… Το όμορφο κορμί οι φέτες των μυών η καλή μάσκαρα που δίνει όγκο το αυτοκίνητο που μπορεί να σου φωνάξει την ώρα που εσύ οδηγείς απρόσεκτα.."Χαζοβιόλη θα τρακάρεις μ΄ αυτά που κάνεις"!

Χάθηκε η απλότητα; ή δεν προβάλλεται;…Αναρωτιέται ο πολίτης που κρατάει ακόμα κάποια "καβάτζα" κριτικής σκέψης…Και ψάχνει αυτά που του πασάρουν μασημένα αμάσητα…Οι διαμορφωτές της κοινής γνώμης…

Υπάρχουν όμως και προσκλήσεις καθαρές προκλήσεις γι αυτούς που αναζητούν την απλότητα. Υπάρχουν οι δράσεις των δήμων. Δράσεις που το μόνο που ζητούν από τον πολίτη είναι η συνεισφορά και η συμμετοχή.

Σε τι;

Στην κοινή ζωή…Ναι! Σκέφτηκες ότι όλη η γειτονιά μπορεί να περιποιείται το άλσος που βρίσκεται κοντά της; Να το φροντίζει να το καθαρίζει…Και μαζί με τους Δημοτικούς υπαλλήλους να το κρατά έτοιμο να προσφέρει τη μεγαλύτερη δυνατή…Την καθαρότερη δυνατή πνοή;

Εκεί κρύβεται η ουσία της απλότητας στην κοινωνικοποίηση!

 

 

Γιώργος Μουταφίδης.

Δια γυμνού οφθαλμού.

"Πριν βγάλουμε συμπεράσματα για έναν άνθρωπο που γνωρίζουμε, ας σταθούμε λίγο να σκεφτούμε λίγο τι μπορεί να έχει μέσα του ..."

Βρισκόμαστε ανάμεσα σε ανθρώπους ή καλύτερα συν..Ανθρώπους. Είμαστε εμείς και το περιβάλλον που μας περιβάλλει. Η αλληλεπίδραση είναι το επόμενο βήμα. Χιλιάδες όροφοι σε μια πόλη καταγράφουν τα σχέδια της πολεοδομίας κλείνουν μέσα τους εμάς και τους συνανθρώπους μας. Λέμε καλημέρα στην πόρτα κάθε πρωί…Παίρνουμε τον ίδιο ανελκυστήρα που στις "καινούργιες" πολυκατοικίες κουτιά υπάρχει και μηχανισμός που αναπαράγει μουσικά κομμάτια. Μπαίνει το πρωί αγχωμένος στο ασανσέρ με τον συγκάτοικο σου για να πας στο ισόγειο κι ακούς το κομμάτι "Μίλα μου..Ναι μίλα μου"…Κι όμως εσύ άντε να του πεις μια ξερή…Καλημέρα κι αυτή με το ζόρι.

Θυμόμαστε ότι υπάρχουν κι άλλοι να μοιραστούμε μαζί τους πράγματα όταν φτάνει ο χειμώνας και πρέπει να βάλουμε πετρέλαιο…"Ρεφενίζοντας και μη αμαρτάνοντας."

Τελικά είμαστε πολλοί ή μόνοι μας; Μπορούμε να μοιραστούμε ή απλά μοιραζόμαστε όταν  παραστεί ανάγκη από ανυπέρβλητες δυσκολίες;

Τι είναι αυτό που μας κλείνει μέσα μας; Η οικονομική κρίση; Ψέματα! Είδαμε κι όταν υπήρχε άφθονο το χρήμα…Ο καθένας έμπαινε στο δικό το καινούργιο αυτοκίνητο με το γυαλί ηλίου κι απλά κοίταζε να δει αν τον βλέπουν οι γείτονες…

Χάθηκε ο σκοπός. Οι σύγχρονες κοινωνίες μας τα προσφέρουν όλα από απόσταση. Από το έτοιμο φαγητό…Μέχρι και την εικονική φιλία μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Δικτύωση ναι υπάρχει άφθονη να την έχεις και "καβάτζα" όμως κοινωνική; Υπάρχει κοινωνική αλληλεπίδραση;

Αν το φαγητό που  παραγγείλαμε έρθει έγκαιρα και μας ικανοποιεί η τιμή και η ποσότητα … Αν το νερό και το γλύκισμα συμπεριλαμβάνεται στην τιμή του καφέ που μας έφερε άμεσα ο "ντελιβεράς"….Τότε όλα καλά όλα ανθηρά. Το τίμημα; Χάσαμε την επαφή με το χώρο της ταβέρνας της καφετέριας…Και κυρίως χάνουμε την ευκαιρία να δημιουργούμε επαφές ρεαλιστικές…

Τρώμε το φαγητό ή πίνουμε τον καφέ μας…Με ταυτόχρονο "τσατάρισμα", "ποστάρισμα", "τρολάρισμα"…Στα μέσα που μας βγάζουν μέσα…Από την ρεαλιστική κοινωνία. Την κοινωνία της επαφής μέσω της συμμετοχής μας σε δραστηριότητες…Σε συλλόγους...Στα κοινά.

Βλέπουμε υπάρχει η αναγγελία μια εκδήλωση στο διαδίκτυο να υπάρχουν αρκετά "λαικ". Στην παρουσίαση…Υπάρχουν ελάχιστοι…!

Τι σημαίνει αυτό; Κακομάθαμε στο γρήγορο στο "τσακ-μπαμ" και χάσαμε το δύσκολο το σταδιακό το όμορφο…Αυτό που μας ενώνει με την κοινωνία ρεαλιστικά κι όχι εξ αποστάσεως….

Πώς μπορούμε να μαντέψουμε τι μπορεί να κρύβει μέσα του ένας άνθρωπος όταν η ανθρώπινη επαφή πραγματοποιείται με το "Πάτημα ενός κουμπιού";

Αυτό μόνο οι ειδικοί της ηλεκτρονικής προπαγάνδας μπορεί να το καταφέρουν…Να κοιτάξουν ότι το παγόβουνο συνεχίζει και κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας κι ας μην γίνεται ορατό δια γυμνού οφθαλμού.

Γιώργος Μουταφίδης.

 

 

Μικρά μυστικά ευτυχίας.

          Πολλοί κατά καιρούς αναρωτιούνται τι είναι η ευτυχία, ποια  μπορεί να είναι τα πράγματα που κάνουν τους ανθρώπους ευτυχισμένους. Υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί παράγοντες που συνδέονται με την ευτυχία. Για άλλους η ευτυχία συνδέεται με την εύρεση ενός καλού συντρόφου, για άλλους με την επαγγελματική επιτυχία, με τις όμορφες οικογενειακές στιγμές ή με όλα τα παραπάνω. Παρακάτω παρατίθενται ορισμένοι παράγοντες που συνδέονται με την ευτυχία.

 

v     Επαφή με αγαπημένους ανθρώπους:  Η επαφή με τους οικείους, συγγενείς ή φίλους και το μοίρασμα σκέψεων, εμπειριών, αναμνήσεων είναι αναντικατάστατο. Βγες λοιπόν έξω με φίλους ή βρεθείτε σε κάποιο σπίτι, ανταλλάξτε ιδέες, παίξτε κάποιο επιτραπέζιο, πιείτε καφέ, φάτε μαζί κοκ.

v     Επαφή με τη φύση:  Ένας περίπατος στο δάσος, σε ένα πάρκο ή ακόμη δίπλα στη θάλασσα μπορεί να σε χαλαρώσει, να σε γαληνέψει.

v     Να χαμογελάς:  Βάλε το χαμόγελο στη ζωή σου και πάψε να είσαι σκυθρωπός. Μην ξεχνάς ότι το γέλιο ομορφαίνει, είναι υγεία και πηγή ζωής.

v     Να βάλεις την άσκηση στη ζωή σου:  Διάλεξε ένα άθλημα που σου ταιριάζει, όπως είναι το μπάσκετ, το τέννις η κολύμβηση και βάλτο στη ζωή σου. Αν πάλι δεν σου αρέσει κάποιο από αυτά, τότε βγες έξω και περπάτα. Πάρε την παρέα σου και καθιερώστε ημέρες όπου θα περπατάτε ή θα τρέχετε όλοι μαζί σε μια περιοχή της επιλογή σας. Ακόμη καλύτερο θα ήταν να επιλέξετε κάποιο πάρκο ή κάποια όμορφη και ήρεμη περιοχή. Μετά, χαλαρώστε όλοι μαζί απολαμβάνοντας καφέ ή χυμό σε κάποιο σπίτι ή κάπου έξω.

v     Ερωτεύσου: Ερωτεύσου και ζήσε τη ζωή με ένταση, με πάθος. Ο έρωτας και η αγάπη μας αναζωογονούν και μας κάνουν  ευτυχισμένους. 

v     Διάβασε: : Ένα καλογραμμένο βιβλίο, μπορεί να σε μαγέψει, να σε ταξιδέψει σε κόσμους μαγικούς, να σε κάνει να σκεφτείς διαφορετικά. Υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί τύποι βιβλίων, όπως περιπέτειες, αστυνομικά, φαντασίας, ερωτικά, αυτογνωσίας, βιβλία με ποιήματα, λογοτεχνικά κ.α. Επισκέψου ένα βιβλιοπωλείο και διάλεξε το κατάλληλο για εσένα.

v     Ταξίδεψε:   Υπάρχουν όμορφα μέρη τα οποία σίγουρα δεν έχεις ακόμη επισκεφτεί. Οργάνωσε σύντομα ένα ταξίδι, με καλή παρέα στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό. Μπορείς να επιλέξεις ανάμεσα σε κάποιο ορεινό χωριό, κάποιο νησί, κάποιο μέρος κοσμοπολίτικο ή πιο ήσυχο, στο εξωτερικό κοκ. Δεν έχεις παρά να πάρεις έναν ταξιδιωτικό οδηγό και να διαλέξεις.

v     Φωτογράφισε: Φωτογράφισε και κράτα ζωντανές τις στιγμές της καθημερινότητάς σου. Στιγμές από ένα ταξίδι που έκανες, το παιδί σου που σου χαμογελά, στιγμές από μια βόλτα, από τις καλοκαιρινές σας διακοπές κ.α.

v     Αφιέρωσε χρόνο στον εαυτό σου και αγάπησέ τον: Μην είσαι τόσο αυστηρός με τον εαυτό σου. Επίτρεψέ του να χαλαρώσει και να απολαύσει αυτά που σου αρέσουν.

v     Άκουσε μουσική:  Η μουσική μπορεί να σε «ανεβάσει», να σε ταξιδέψει, να σε πλημμυρίσει συναισθήματα, να σε χαλαρώσει κ.α. Επέλεξε το είδος της μουσικής που επιθυμείς ανάλογα με τη διάθεσή σου και αφέσου στη μελωδία.

v     Χόρεψε:  Βάλε τη μουσική της επιλογής σου και ακολούθησε το ρυθμό, χωρίς κανόνες, απλά χόρεψε…

v     Απόλαυσε τις μικρές χαρές της ζωής:  H ευτυχία δεν κρύβεται στα μεγλα πράγματα, αλλά στις μικρές καθημερινές στιγμές, όπως σε μια αγκαλιά, σε ένα φιλί, ένα τρυφερό άγγιγμα, μια βόλτα με τον/την αγαπημένη σου, ένα παιδικό χαμόγελο κ.α. Άρχισε λοιπόν να εκτιμάς αυτές τις μικρές, αλλά τόσο σημαντικές στιγμές της καθημερινότητάς σου.

v     Ζήσε τη μαγεία της ψυχοθεραπείας: Η γνωριμία με τον εαυτό και η αποδοχή της πραγματικότητας όπως είναι θα βοηθήσει στο να νιώσουμε εμείς οι ίδιοι καλύτερα και να βελτιώσουμε τη σχέση μας με τους γύρω μας. Ένα απλό ή πιο σύνθετο πρόβλημα που θα εμφανιστεί στη ζωή μας, μπορεί να είναι η αφορμή να χτυπήσουμε την πόρτα ενός εξειδικευμένου ψυχοθεραπευτή και από κοινού να ξεκινήσουμε το «ταξίδι» της ψυχοθεραπείας με προορισμό τον εαυτό και τη γνωριμία αυτού.

 Ζήσε απλά αλλά όμορφα, χαμογέλα και απόλαυσε τη ζωή!

 

Εργαστήρι Ψυχοθεραπείας
ΕλίναΣιακαντάρη
Ψυχολόγος- Ψυχοθεραπεύτρια
M.Sc. Ιατρικής Αθηνών
www.siakantari.gr

Αναζήτηση

Ακούστε ζωντανά

Παρακολουθήστε ζωντανά

Skype

Ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες

LegetøjBabytilbehørLegetøj og Børnetøj