H μαγεία της ψυχοθεραπείας

Πολλοί κατά καιρούς αναρωτιούνται τι είναι η ψυχοθεραπεία, σε ποιους απευθύνεται, ποιοι είναι αυτοί που μπορούν να κάνουν ψυχοθεραπεία, τι γίνεται κατά τη διάρκεια αυτής και πολλά άλλα. Παρακάτω παρατίθενται ορισμένες πληροφορίες που αφορούν στη ψυχοθεραπεία.

Ψυχοθεραπεία είναι μία διαδικασία μεταξύ ενός θεραπευτή και ενός ατόμου (θεραπευόμενου). Κατά τη διαδικασία αυτή το άτομο, μέσα από το διάλογο και την επικοινωνία του με τον θεραπευτή, βοηθιέται στο να κατανοήσει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί, τα συναισθήματά του, τις ιδέες του, τις αντιλήψεις του. Μέσα από την ψυχοθεραπεία το άτομο δύναται να αντιμετωπίσει τις φοβίες, το άγχος του, τους δυσλειτουργικούς τρόπους με τους οποίους χειρίζεται πράγματα, καταστάσεις, ανθρώπους και να κατανοήσει τον τρόπο με τον οποίο συναναστρέφεται με τους άλλους γύρω του. Η ψυχοθεραπεία βασίζεται στο διάλογο μεταξύ θεραπευτή και θεραπευόμενου κατά τον οποίο εκφράζονται σκέψεις, ιδέες, συναισθήματα, ανησυχίες, προβληματισμοί.

Η συνεργασία μεταξύ των δύο βασίζεται στον από κοινού καθορισμό ενός «συμβολαίου» στο οποίο συμφωνούνται θέματα που αφορούν στη συχνότητα των συναντήσεων, στη χρονική διάρκεια αυτών, στο κόστος των συνεδριών, σε θέματα που αφορούν στην ακύρωση κάποιας συνεδρίας ή διακοπή της συνεργασίας κ.α. Όσον αφορά στα παραπάνω, η συχνότητα των συναντήσεων είναι συνήθως εβδομαδιαία ή ανά 15 ημέρες και η διάρκεια αυτών συνήθως 50’. Οι συνεδρίες πραγματοποιούνται σε συγκεκριμένο χώρο, προκαθορισμένη ημέρα και ώρα και συνήθως αυτά δεν μεταβάλλονται. Επίσης, το κόστος της συνεδρίας είναι τέτοιο ώστε και οι δύο μεριές να είναι ικανοποιημένες. Γενικότερα, το όλο συμβόλαιο καθορίζεται μεταξύ των δύο και επανα-διαμορφώνεται όταν παραστεί ανάγκη.

Καθοριστικοί παράγοντες για την επίτευξη του στόχου της ψυχοθεραπείας που είναι η προσωπική εξέλιξη του θεραπευόμενου, είναι η εμπιστοσύνη προς τον θεραπευτή και τη διαδικασία, το κίνητρο του ατόμου, η ύπαρξη ψυχοπαθολογίας, η προσπάθεια που καταβάλλει το άτομο, η σχέση του με τον θεραπευτή. Μεγάλη σημασία για την εξέλιξη της θεραπείας, διαδραματίζει η επιλογή του κατάλληλου θεραπευτή, τόσο από πλευράς κατάρτισης, όσο και από πλευράς «χημείας» μεταξύ των δύο για την οικοδόμηση μιας γερής συναισθηματικής σχέσης που είναι η βάση για την περαιτέρω διαδικασία.

Κατάλληλοι για να ασκήσουν το επάγγελμα του ψυχοθεραπευτή είναι Ψυχολόγοι (με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος) είτε Ψυχίατροι (δηλαδή γιατροί με ειδικότητα Ψυχιατρικής). Ωστόσο, και στις δύο περιπτώσεις θα πρέπει να έχει προηγηθεί κατάλληλη Εκπαίδευση (ανάλογα βέβαια με την κατεύθυνση της Ψυχοθεραπείας που έχει επιλέξει), προκειμένου να γίνει Ψυχοθεραπευτής και φυσικά να κάνει ο ίδιος προσωπική θεραπεία και εποπτεία για τα περιστατικά του.

Τέλος, ένα ερώτημα που απασχολεί πολλούς, είναι σε ποιους απευθύνεται η ψυχοθεραπεία. Η ψυχοθεραπεία απευθύνεται σε οποιονδήποτε είναι ανοικτός στο να γνωρίσει τον εαυτό του καλύτερα. Ωστόσο, τις περισσότερες φορές, τα άτομα που επισκέπτονται κάποιον ψυχοθεραπευτή, θέλουν να αντιμετωπίσουν κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα (π.χ. δυσκολία στις διαπροσωπικές σχέσεις, έντονο στρες, χωρισμός/ διαζύγιο, ψυχοσωματικά προβλήματα κ.α.). Αυτό που στην πραγματικότητα γίνεται, είναι «δουλειά με τον εαυτό» προκειμένου το άτομο από κοινού με τον θεραπευτή να ανακαλύψει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί σε όλες τις πλευρές της καθημερινότητάς του και κατά συνέπεια να εντοπιστεί η πηγή της εκάστοτε δυσφορίας του.

Δεν έχει λοιπόν κανείς παρά να δοκιμάσει τη ψυχοθεραπεία και το μόνο σίγουρο είναι ότι θα μαγευτεί από τη γνωριμία με τον εαυτό, από όλα όσα κρύβει μέσα του και δεν τα έχει ακόμη ανακαλύψει. Με τον καιρό το άτομο βοηθιέται στο να κατανοήσει ότι είναι σημαντικό να είναι κανείς ευτυχισμένος γι’ αυτό που είναι, όπως πραγματικά είναι και να αξιοποιεί τα ταλέντα και τις κλίσεις που κρύβει μέσα του.

Γνώρισε τον εαυτό σου, χαμογέλα και ζήσε όπως πραγματικά σου αξίζει!

 

 

 

ΣΙΑΚΑΝΤΑΡΗ ΕΛΙΝΑ

ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ

M.Sc. Έλεγχος του Στρες και Προαγωγή της Υγείας

Τηλ. 210-8035386, 6973298195

www.siakantari.gr, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

 

Αναζήτηση

Ακούστε ζωντανά

Παρακολουθήστε ζωντανά

Skype

Ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες

LegetøjBabytilbehørLegetøj og Børnetøj