Τι σου είναι ο άνθρωπος;

 Ο άνθρωπος και το περιβάλλον…Ο άνθρωπος με τα παρελκόμενα τα ουσιώδη και τα επουσιώδη που χαρακτηρίζουν την προσωπικότητα του.  Εκατομμύρια ανθρώπινα όντα στον πλανήτη γη (γιατί είναι πιθανό να υπάρχουν άνθρωποι κι σ' άλλους πλανήτες...) ο ένας διαφορετικός από τον άλλο. Μπορεί να υπάρχουν κοινά στοιχεία, ωστόσο τα περισσότερα διαφέρουν μεταξύ τους.

Το να τεμαχίζεις όμως την ανθρώπινη ύπαρξη κάνοντας " τομογραφία "στα θέλω της, στα μπορώ της, στα πάθη  και τα "ντέρτια" της σημαίνει βαθειά διείσδυση στην ανατομία και κυρίως στην φυσιολογία της ανθρώπινης ύπαρξης. Η έρευνα δεν έχει το θεό της … Άνθρωποι ερευνητές κατάφεραν να ερευνήσουν και να χειραφετήσουν τον ίδιο τον άνθρωπο. Η ατομική καθοδήγηση καθώς και η συλλογική των ατόμων και των μαζών μέσω της σαΐτας των ερεθισμάτων, των προτύπων, και των διλημμάτων σε πάει και σε φέρνει όπου κι όταν το επιδιώκει αυτός ή αυτοί που στα "σουτάρουν"…Που στα "σερβίρουν"…Και πολλές φορές σε πραγματικό χρόνο. Άντρα θέλω..Τώρα τον θέλω που λέει εύστοχα ο λαός!

Το ίδιο λειτουργεί ο άνθρωπος ως μάζα και το ίδιο μεμονωμένα ως άτομο; Θα μπορούσε να ρωτήσει ο καχύποπτος αναγνώστης σκεπτόμενος…"Τώρα σε στρίμωξα για τα καλά…"

Σαφέστατα όχι!

Το άτομο ως άτομο λειτουργεί με ότι έχει μέσα του κι ότι βρίσκεται γύρω του με τα κινητικά και τα αισθητικά νεύρα και το κεντρικό νευρικό του σύστημα με κέντρο επιχειρήσεων τον εγκέφαλο. Το νευρικό σύστημα αποτελεί το τελειότερο και μέχρι σήμερα αξεπέραστο σύστημα επικοινωνίας. Δέχεται εκατομμύρια μηνύματα(ερεθίσματα) από το περιβάλλον  και απαντά ταυτόχρονα σε όλα...Δεν αφήνει τίποτα να πέσει κάτω!

 

Ο σκοπός των ερεθισμάτων ή των προτύπων πριν σερβιριστεί, είναι σαφής κι ορισμένος. Είναι μελετημένο το ερέθισμα η ένταση του και οι πιθανές απαντήσεις που θα λάβει από το κεντρικό νευρικό σύστημα των υποψήφιων υποκειμένων στόχων.

…Π.χ ερεθίσματα για επιπόλαιους με υψηλό επίπεδο μόρφωσης, ερεθίσματα για καχύποπτους ειδικά  τεκμηριωμένα που να λύνουν κάθε απορία. Η μάζα βέβαια κατευθύνεται ευκολότερα…Οι άνθρωποι ξεσηκώνονται διεγείρονται με μηνύματα. Δεν υπάρχει καλύτερο μήνυμα από το σύνθημα…Ένα κατάλληλο σύνθημα σε μια μάζα με συγκεκριμένη ψυχολογία μπορεί να φέρει τα κάτω πάνω και τα πάνω κάτω.  Όταν όμως η μάζα μετατρέπεται σε όχλο…Πολλές φορές τα πράγματα για τον ενορχηστρωτή της χειραφέτησης δυσκολεύουν…Γιατί ο έλεγχος χάνεται.

Ατομική και συλλογική χειραφέτηση έχουν παίξει το ρόλο τους διαχρονικά και μάλιστα η λεγόμενη καθοδήγηση της μάζας για επίτευξη ακραίων ιδεολογικών στόχων και σκοπών έχει επιφέρει τραγικές συνέπειες στην ανθρωπότητα.

Ανάλογα την εποχή εφεύρισκουν και τον κατάλληλο τρόπο χειραφέτησης- καθοδήγησης των μαζών. πρότυπα, αξίες, ιδανικά κατασκευασμένα προσεκτικά, μεθοδευμένα.

Παράδειγμα η εμπορευματοποίηση των πάντων από το τσιμπιδάκι των μαλλιών μέχρι το διαμαντάκι ανάμεσα στα δόντια και πάνω στα γυναικεία νύχια αποτελεί  το βραδύκαυστο φυτίλι που είναι ενωμένο σε ένα ισχυρό εκρηκτικό μείγμα που ανά πάσα στιγμή είναι έτοιμο να ανάψει και να τινάξει εν συνεχεία στον αέρα κάθε είδους αναστολή από τον οποιονδήποτε και την οποιαδήποτε. Οτιδήποτε προβάλλει μεγαλύτερη αποξένωση από την πολύτιμη και πανάκριβη απλότητα θεωρείται πρόοδος  και επαναστατικό. Οτιδήποτε στην στηρίζει και την υποστηρίζει θεωρείται προκατάληψη και ταμπού και πρέπει να σπάσει να τσακιστεί να πεταχτεί στο βάραθρο του Καιάδα.

Τα ταμπού σπάνε ελεγχόμενα ανάλογα την νοοτροπία τα ήθη και τα έθιμα κάθε κοινωνίας την μόρφωση και το πολιτισμικό επίπεδο. Τα πάντα σπάνε…Όταν πρέπει να αποξενωθούν διότι αυξάνουν το μερίδιο αγοράς και πληρώνουν τους ταλαντούχους και πανάκριβους προπαγανδιστές.

Δεν θα  κάνουν τον Έλληνα βαρκάρη σε παγωμένη λίμνη, ούτε όμως τον Νορβηγό να φοράει αντηλιακό γαλάκτωμα από το πρωί μέχρι το βράδυ, προκειμένου να μην καεί από τον ήλιο. Μπορούν όμως να καθοδηγήσουν και τους δύο στη χρήση του χαπιού που επιφέρει παρατεταμένη στύση στο πέος προκειμένου να απολαμβάνουν την ερωτική πράξη.

Ταυτόχρονα όμως επιδιώκουν να περάσουν στο υποσυνείδητο του Έλληνα και του Νορβηγού, ότι πρέπει να εργάζονται εξαντλητικά με το σώμα και το μυαλό προκειμένου να επιτύχουν επαγγελματικά. Γιατί πώς να το κάνουμε τα χάπια για την παρατεταμένη στύση ή στυτική δυσλειτουργία πωλούνται περισσότερο όταν το άγχος.. Το στρες κυριαρχεί!

… Άσε που πρέπει να υπάρχει και το αντίτιμο στην τσέπη…Η παρατεταμένη ευχαρίστηση για όλα τα πράγματα έχει και και το ανάλογο κόστος σε μια εμπορευματοποιημένη κοινωνία…Και βέβαια υπάρχουν και οι συμφέρουσες προσφορές τον καιρό του…"Ζευγαρώματος", όπως η περίοδος των διακοπών. Διακοπές κάνει κι ο Έλληνας κι ο Νορβηγός!

Ο άνθρωπος κι η ανθρωπότητα σήμερα δεν αποτελούν το ίδιο και το αυτό. Ο άνθρωπος η προσωπικότητα κι οι εκφάνσεις της  θεωρούνται μεγέθη και μπορούν να μετρηθούν. Οι τάσεις οι στάσεις κι οι επιτάσεις και τα θέλω μας αποτελούν  μικροκόμματο…Μερίδιο αγοράς.

 

Ο καταναλωτής αγοράζει η αγορά πουλάει. Το τι κάνει και το πώς το κάνει; Δικό της θέμα! Ζούμε στην αγοραία εποχή στην οποία οι λίγοι κατέχουν πολλά και οι πολλοί λίγα. Από κει και πέρα τιμωρία για κάθε υπέρβαση των ορίων της αγοραίας μας ζωής; Ο περιορισμός κεφαλαίων στις τράπεζες. Τι δεν καταλαβαίνεις λοιπόν; Ιδού ο άνθρωπος!

Γιώργος Μουταφίδης.

Αναζήτηση

Ακούστε ζωντανά

Παρακολουθήστε ζωντανά

Skype

Ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες

LegetøjBabytilbehørLegetøj og Børnetøj