Κι έβλεπα απ’ την αρχή…

Και η κανονικότητα ξεκινά! Άγγλοι, Γάλλοι, Πορτογάλοι ξανά στα Ελληνικά νησιά θα αγοράζουνε πακέτα σουβενίρ και υφαντά. Θα χορεύουν στα μπαράκια και θα πίνουν τα σφηνάκια.
-Παραμιλάς Μιχάλη;
-Συγνώμη με είχε πάρει ο ύπνος την ώρα που έβλεπα ειδήσεις.
-Το κατάλαβα!
-Πως; Με παρακολουθείς;
-Τι σε παρακολουθώ βρε καψερέ; Διάγγελμα για το άνοιγμα του τουρισμού έκανες στον ύπνο σου. Τα έλεγες καλύτερα κι απ’ τον Υπουργού του Τουρισμού. Εκείνος τουλάχιστον είπε θα ανοίξει νωρίτερα ο τουρισμός αν τα επιδημιολογικά στοιχεία το επιτρέψουν. Εσύ ήσουν έτοιμος να υποδεχτείς και τα τσάρτερ στο αεροδρόμιο με κλαρίνα και βιολιά!
-Ωχ! Μου την έχει δώσει η καραντίνα κατακούτελα βρε γυναικά. Τι να κάνω κι εγώ, από τότε που είναι κλειστή η ταβέρνα μας νιώθω κάθε βράδυ να μου σφίγγει το κεφάλι και ιδρώνω στον ύπνο μου λες και μου πέφτει ο πυρετός. Είχα μάθει από παιδί όταν το μαγαζί το είχε ο πατέρας μου να δουλεύω και να εξυπηρετώ τους πελάτες, να τους χαμογελώ και να γλεντώ κι εγώ μαζί τους στις γιορτές, στα γενέθλια και στις συνεστιάσεις που οργάνωναν. Πως νομίζεις ότι έπιασε αυτό το μαγαζί κι άντεξε τόσα χρόνια; Το πονούσα και το πονάω. Και αυτό κι όσους το στήριξαν δουλεύοντας για μένα.
…Ξαφνικά και τα παιδιά της ορχήστρας δίχως δουλειά κι οι σερβιτόροι το ίδιο. Όσο για μένα; Έχω καταντήσει ο τροχονόμος των εισπρακτικών εταιρειών. Πότε υπολογίζεται να κάνετε κατάθεση; Κορίτσι μου είναι κλειστό το μαγαζί μου τι κατάθεση να κάνω; Μα…Το ποσό αυξάνει και πρέπει κάτι να βάλετε στο λογαριασμό. Μας σας λέω είναι κλειστό το μαγαζί μου, ταβέρνα έχω! Την επόμενη ημέρα το ίδιο και το ίδιο δεν αντέχω άλλο!
-Σε καταλαβαίνω Μιχάλη. Γι’ αυτό προσπαθώ κι εγώ να αγοράζω τα βασικά να μην πεινάσουμε!
Το ξέρω…Ξέρεις κάτι κι εσύ; Δίχως το κουράγιο που κάθε μέρα μου δίνεις δεν ξέρω που θα είχα φτάσει…
-Ηρέμησε οι δικοί σου άνθρωποι στα δύσκολα πρέπει να το δείχνουν! Στα εύκολα;
-Έτσι είναι…
Γιώργος Μουταφίδης