Η γκαντεμιά και ο γκαντέμης.

Μας βρήκαν όλα μαζί συνοδοιπόροι, σύντροφοι και συντρόφισσες, συντοπίτες και συντοπίτισσες κι αγαπητά μας παιδιά.
Το απρόβλεπτο τρύπωσε και δεν λέει να φύγει από πάνω μας. Από την διασπορά του ιού στην ένταση του σεισμού. Ο ιός κόβει ο σεισμός ράβει κι εμείς μπαλωματήδες του κρατικού προϋπολογισμού. Τι θα γίνει; Που θα πάει; Θα τελειώσει επιτέλους αυτό το μαρτύριο; Ο ένας λέει εμβολιαστείτε ο άλλος μείνετε σπίτι μην το κουνάτε από το σπίτι μέχρι που η γη αρχίζει να τρέμει και βγαίνεις έξω θέλεις δεν θέλεις κι όπως σε βρει εκείνη η στιγμή στο κρεβάτι ,στη χέστρα ή κάπου αλλού.
…Το μόνο που μένει αμετάβλητο είναι το μήνυμα της προστασίας του πολίτη ‘’μένουμε ασφαλείς’΄. όλα τα υπόλοιπα; Φλου…
Ανάμεσα μας υπάρχει ένας μεγάλος μα μεγάλος ‘’Γκαντέμης’’. Το έχουν καταλάβει όλοι και δεν είναι τυχαίο τίποτα. Πάει εδώ σεισμός πάει εκεί λοιμός γυρίζει από κει καταποντισμός. Σίγουρα η Ελλάδα θα πρέπει στο προσεχές μέλλον να αυξήσει την παραγωγή σκόρδου. Κι αν μας διαβάζει ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης το θέτουμε από δω ως πρόταση σωτηρίας για όλα τα δεινά που έχουμε υποστεί.
Οι επιστήμονες έχουν σηκώσει τα χέρια… Μεγάλα μυαλά και καταξιωμένοι. Όμως όταν σε βρίσκει το ένα μετά το άλλο…Σηκώνεις τα χέρια πώς όσο καλός κι αν είσαι.
Επειδή όμως κι η πλάκα έχει το δικό της όριο. Δεν είναι τυχαίο πως στην Ευρωπαϊκή Ένωση που θα περιμέναμε να μην επένδυε στην ‘’αύρα’’ των στελεχών των κυβερνήσεων αλλά στην οργάνωση και την θωράκιση των θεσμών της, τίποτα δεν έχει δουλέψει έτσι όπως θα έπρεπε. Η πανδημία έφερε στο προσκήνιο τις τεράστιες αδυναμίες στην διαχείριση εκτάκτων αναγκών. Στα δύσκολα ένας θεσμός προστασίας λειτούργησε ως μηχανισμός διαχείρισης κονδυλίων και μόνο. Ένας θεσμός ‘’καυγάς για το πάπλωμα’,’ δίχως ουσιαστική εποπτεία στην λειτουργία των προγραμμάτων και παρεμβάσεων που εκείνη χρηματοδοτούσε προκειμένου να υπάρξει άμυνα για κάθε δυσάρεστο ενδεχόμενο. Έκανε πολύ κακό η τεχνοκρατική στροφή που είχε πάρει τα προηγούμενα χρόνια όταν αντί για εποπτεία δημιουργική θέλησε να επιβάλει οικονομική ολιγαρχία φτάνοντας χώρες στο όριο της επιβίωσης τους με καταχρηστικά μέτρα και τοξικές συνταγές τύπου Σόιμπλε και συνοδοιπόρων.
Όταν δεν μπορείς να είσαι αυτό που πρέπει το ρίχνεις στην ‘’Γκαντεμιά’’ και στην παραψυχολογία. Είναι γεγονός!